Я завжди рада гостям! :)

середу, 26 жовтня 2016 р.

Три способи скоригувати поведінку дитини та показати їй більш оптимальну модель

Давайте подивимося правді в очі: виховання малюка може бути дещо жорстким. Часом батьки роблять стільки безрезультативних спроб приборкати поведінку свого маленького бешкетника, що просто впадають у відчай. Отже, як же ви можете допомогти своєму малюкові подолати цей непростий період дорослішання? І головне, як ви можете допомогти самим собі, використовуючи відповідні та ефективні методи дисциплінування дитини в ранньому віці?

Важливо пам'ятати, що маленькі діти вчаться дотримуватися правил і порад світу дорослих, які іноді приходять в зіткнення з їхнім дитячим сприйняттям і розумінням навколишнього світу. Коли їм доводиться переживати подібний внутрішній конфлікт, зовнішні прояви можуть відображати його у вигляді істерик і плачу, тобто абсолютно нормальних способів вираження фрустрації, враховуючи вік.
Батьки або вихователі малюків повинні зрозуміти, що їхнє завдання - направляти дітей, глибоко розуміючи їхні вікові особливості, проявляти терпіння й емпатію по відношенню до їхнього періодичного стану фрустрації, який зазвичай очікуваний від таких маленьких дітей.
Коли ваша дитина погано поводиться, спробуйте скористатися одним з наступних трьох методів, щоб знову повернути її в потрібне русло.
1. Перенаправлення
Якщо ваша дитина перебуває в конкурентній боротьбі за лідерство, змагаючись з іншим малюком, спробуйте перенаправити її на інший вид діяльності або іншу іграшку. Буде добре, якщо у вас знайдеться кілька її улюблених іграшок або занять, прихованих спеціально для таких миротворчих цілей. У разі виникнення проблеми та необхідності відволікання уваги вашої дитини, використайте те, що, на ваш погляд, зацікавить і відверне її від попереднього заняття.
У процесі такої зміни інтересів обов'язково поясніть дитині, чому ви це робите. Наприклад: «Ми не можемо відбирати іграшки у наших друзів, підемо й знайдемо тут іншу іграшку!». Ваша турбота та участь в пошуку допоможе дитині легше й швидше переключитися.
2. Виправлення помилок у поведінці
Допоможіть своїй дитині освоїти правильний спосіб перебувати в конкретній ситуації й виходити з неї, моделюючи більш адекватну форму поведінки й надаючи дитині можливість попрактикуватися в кращому варіанті поведінки, ніж її попередній.
Наприклад, якщо ваш син смикає собаку, скажіть йому так: «Ми не можемо смикати собаку, адже йому боляче. Ми повинні бути ласкавими з ним і погладити його доброзичливо, по-доброму. Подивися, як мама ніжно гладить його! А ти можеш бути таким же ласкавим і погладити собачку?». М'яко візьміть руку дитини й допоможіть їй ніжно погладити тварину. Обов'язково похваліть її за хороше виконання.
Така техніка ефективна й при навчанні вашого малюка того, як долати конфлікти. Наприклад, якщо він штовхнув дитину на своєму шляху, ви можете сказати: «Ми не можемо ображати й робити боляче нашим друзям, ми повинні використовувати нашу мову (наші слова). Якщо тобі щось не подобається, ти можеш сказати цьому хлопцеві: «Мені це не подобається!». Хоча, на перший погляд може здаватися, що тут переоцінюються можливості вашого малюка, але дітки ясельного віку розуміють сказане набагато краще й швидше, ніж можуть вимовити самі. Якщо ви при нагоді продовжите повторювати одне й те ж, з часом дитина зрозуміє та почне використовувати ті прийоми, яких ви навчили її за допомогою повторення.
3. Пропонуйте дітям іграшки, які відповідають їх віковим та індивідуальним особливостям
Іноді дитині в ранньому віці просто не під силу впоратися з тією чи іншою іграшкою. Наприклад, якщо вона весь час відкидає свої кубики, можливо, їх варто вилучити на певний час з асортименту ігор, поки вона трішки не подорослішає й зможе грати з ними належним чином.
Деякі батьки не дозволяють дітям грати з усіма предметами, які знаходяться в їхньому полі зору. Вони вважають, що діти цілком можуть вчитися й не торкаючись предметів. Таким чином, вони самі, того не бажаючи, втягують себе в протистояння з інтересами своєї дитини й боротьбу за лідерські позиції в сім'ї. Малюк бачить те, що викликає в нього інтерес, а наблизитися й отримати бажане не може. Це породжує певні проблеми у стосунках. Простіше буде, якщо ви просто заховаєте ламкі, крихкі або небезпечні для дитини предмети, поки вона не подорослішає, щоб правильно поводитися з ними.
Якщо ваша дитина стала учасником конфлікту або веде себе неналежним чином, ефективним способом буде «вилучення» її з цієї ситуації. Короткий перепочинок, сидячи на стільці, - цілком гарне рішення; дитина отримає можливість заспокоїтися. Рекомендується визначати «час на роздуми» з розрахунку одна хвилина на кожен рік віку дитини.
Хоча перші роки життя вашого малюка можуть бути важкими й виснажливими, вони подарують вам чарівний час і незабутні моменти. Будуть злети й падіння, але ви все одно не забувайте про те, що вчите дитину дуже важливим речам - розуміння цього світу й мирного співіснування в ньому. Докладайте зусиль і насолоджуйтесь результатами, і ваша дитина буде рости й вчитися швидше, ніж ви можете собі уявити!


Немає коментарів:

Дописати коментар

Загляньте і на інші сторінки