Я завжди рада гостям! :)

неділю, 27 грудня 2015 р.

Організація роботи з дітьми на городі влітку.

Город у дитячому садку є однією з умов, яке необхідне для здійснення екологічного виховання дітей у дитячому садку.

Для чого потрібен город в дитячому садку.

Город у дитячому садку потрібен для того, щоб знайомити дошкільників з природою та її сезонними змінами.
Крім цього, город в дитячому садку і посильна праця дітей на його території впливають на формування елементарних екологічних уявлень у дошкільників.

Город в дитячому саду - це ще й можливість бачити результати своєї роботи. Спільна праця на городі дає можливість навчитися відповідальності, сприяє формуванню трудових навичок і об'єднанню дитячого колективу. І, звичайно, город в дитячому саду, праця на свіжому повітрі сприяють збереженню та зміцненню здоров'я хлопців.



На городі рекомендується посадка тих рослин, які вирощуються в даній області чи районі і які будуть цікаві для спостережень і невибагливі у догляді:
• У молодшій групі для посадки вибираємо насіння швидкорослих і раносозревающіх культур, які можна вживати в їжу у весняний та літній сезони. Основна вимога до посадкового матеріалу: насіння та цибулини повинні бути великого розміру. На своєму городі малюки самостійно висаджують цибулю, горох, боби, квасоля, кабачки. Дрібні насіння редиски, моркви, кропу, ріпи, салату для малюків можуть посіяти старші діти або вихователь.
• У середній групі вирощуємо вже відомі городні культури, але сіємо насіння різних сортів (наприклад, кабачки з різним забарвленням плодів), щоб показати дітям різноманіття рослин, їх загальні ознаки та відмінності.
• У старшій і підготовчій групах беремо для вирощування на городі такі овочеві культури, як зелені (кріп, салат, щавель та інші), цибульні (цибуля-батун, часник, цибуля ріпчаста), капустяні (капуста білокачанна, червонокачанна), плодові (огірок , томат, перець), коренеплоди (морква, редис, буряк) і бульбоплоди (картопля), бобові (горох, квасоля), хлібні злаки.

 


Зміст праці на городі теж буде залежати від віку дітей:
• У молодшій групі дітей залучаємо до посадки цибулин і великих насіння, поливу грядок, збору врожаю.
• У середній групі в додаток до вищесказаного вчимо користуватися граблями, рихлити землю в міжряддях.
• У старшій і підготовчій групах діти самостійно перекопують грядки, прополюють бур'яни.

    

Праця дітей на городі організуємо в наступних формах: індивідуальні доручення - переважно в молодших групах, колективна праця і чергування. Чергування на городі для догляду за рослинами вводимо в підготовчій групі. Чергові здійснюють повсякденний догляд за рослинами на городі: поливання, прополювання, збір шкідників. Якщо роботи багато, то залучається вся група. Свіжу зелень, вирощену на своєму городі, чергові відносять на кухню для приготування дитячої їжі.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Загляньте і на інші сторінки